Et lille samfund med stort sammenhold
Inger Vestergaard flyttede med sin mand og to børn Thea og Frederik fra Århus midtby til landsbyen Mollerup lige uden for Ørum. Her lå det helt rigtige hus til den helt rigtige pris, både tæt på Viborg og på uspoleret natur.
Da Inger og Flemming begyndte at tænke på at flytte fra deres lejlighed i Århus midtby, var der to muligheder. Enten ville de blive inde i byen, ellers ville de rykke langt væk fra byen, helt ud på landet. Det blev landlivet, der vandt, og efter at have boet 3 år i Mollerup, blev drømmehuset overfor ledigt. Der var ingen betænkning – der ville de bo.
”Et hus som dette er perfekt for os. Vi har plads til vores børn, der nu er 10 og 13, vi har plads til hunden, og vi kan dyrke grøntsager i haven. Der er da nogle ting, man godt kan savne ved bylivet, men der er så meget andet herude, der er godt. Lige nu er Mollerup helt rigtig for os.”
Ved fælles hjælp
“Der er en meget stærk fællesskabsfølelse her i Mollerup. Vores forsamlingshus er landsbyens omdrejningspunkt, og alle hjælper til, når der f.eks. skal repareres noget. Der bliver virkelig gjort en indsats, for at lokalsamfundet skal overleve, og for at alle skal kunne være her. F.eks. er der blevet indgået et samarbejde mellem landsbyboerne og landmændene om, at begge parter tager så meget hensyn til hinanden som muligt – vi skal jo alle kunne være her.”
Tid til tanker
“Der er selvfølgelig også et økonomisk aspekt ved at flytte herud. Vi har råd til, at vi begge kan arbejde på nedsat tid, hvilket vi ikke havde kunnet, hvis vi havde købt et lignende hus uden for Århus. Når vi kommer hjem fra arbejde, er der stadig meget af dagen tilbage, hvor vi kan få tid til at være sammen med børnene, gå en tur, vende tankerne, dagen og livet med hinanden. Det nyder vi meget.”
Byliv – landliv
Indkøb og skolegang foregår inde i Ørum. ”Skolen er rigtig god og har udviklet sig meget gennem de sidste par år, både pædagogisk og undervisningsmæssigt. Og det er også Ørum, vi bruger, når vi skal købe ind eller deltage i idræt eller lignende.
Så er der jo heller ikke langt ind til Viborg, hvor vores datter f.eks. går til dramaundervisning, og vi kan gå i teatret. På den måde er vi godt placeret – tæt på det hele. Men faktisk får vi også en del af vores dagligvarer helt lokalt – vi kan både købe økologiske æg, kød og mælk fra nabogårdene. Selv om det selvfølgelig er lidt mere besværligt, er der en enorm kvalitet i at kunne hente helt friske varer lige fra stalddøren og få en snak med folk. Det er det hele værd.”
Skrevet 2006